Rondje Noord Nederland

 
 

Dag 6, maandag 6 juli 2011: Heerenveen - Zwolle, 83 km.

 
 

Ook de laatste dag staan we om 07.00 uur op. De tafel staat voor ons gedekt. Een vers gekookt eitje erbij. We smeren ook wat brood voor onderweg.
Na het ontbijt pakken we de laatste spullen bij elkaar en stappen op de fiets richting Zwolle. We fietsen eerst door Oanjewoud, een dorpje met geschiedenis.
Omdat de route in een boog om Wolvega gaat komen we met de regelmaat van de klok bordjes tegen met daarop Wolvega 6 kilometer. Niet echt bemoedigend. Het lijkt alsof we geen vorderingen maken. Toch is dat wel zo. De route gaat door mooie stukjes natuur en kleine dorpjes.

Met onderweg een mooie tjasker molen. We stoppen regelmatig om foto's te maken. Eigenlijk kun je wel blijven stoppen, maar we moeten ook verder.

Nog een heel mooi stuk is het fietspad langs het riviertje de Linde.


Een mooi stuk is het fietspad langs het riviertje de Linde. Heerlijk fietsen op de grens van Friesland en Overijssel. Als we een fotostop maken, komt er een man op een vouwfiets aan. De krant onder de snelbinder. Hij biedt aan ons samen op de foto te zetten. Nadat hij de foto gemaakt heeft fietst hij door naar z'n bootje, dat iets verderop in het water ligt. Ook wij fietsen verder.

We komen zo langzamerhand weer op voor ons bekend terrein. De grens van Overijssel. Hier komen de Rietlandroute en de Zuiderzeeroute samen. Bekend terrein voor ons. Vorig jaar kwamen we uit de richting Lemmer.

We fietsen Ossenzijl binnen. Tijd voor een koffiestop. We bestellen een cappuccino en fris op het terras van Kolkzicht en kijken naar de passerende boten. Er valt genoeg te kijken.


We pakken de Zuiderzeeroute weer op. Dit stuk is hetzelfde als vorig jaar. Het blijft een mooi gebied om door te fietsen.


Ook nu stoppen we bij de haven van Blokzijl. Tijd voor een ijsje. We bellen even met het thuisfront en geven onze vorderingen door. De kaart kan worden opgeborgen, omdat het vanaf hier wel bekend is.

We stappen weer op, kijken nog even bij de sluis (bekend van Kaatje) en fietsen dan de oude zeedijk op riching Vollenhove. Hier wijken we van de route af. We fietsen door naar Vollenhove en gaan vandaar via de dijk in de richting Zwartsluits. net voor Zwartsluis slaan we rechtsaf en gaan via de pont naar Genemuiden, war we op een terras nog een softijsje eten.

Van Genemuiden via de Kamperzeedijk in de richting Kampen en dan linksaf via de polder Mastenbroek naar Zwolle. Hier stoppen we nog een keer om een foto te maken van de aanblik van Zwolle.

Via Stadshagen en Westenholte bereiken we om 14.30 uur de Meenteweg in Spoolde, waar we hartelijk worden ontvangen.

In het kort
Het was een mooie tocht. Dag twee, van Ter Apel naar Den Andel was eigenlijk iets te veel van het goede, zeker nu we al die tijd een behoorlijke tegenwind hadden. Vanaf Nieuweschans hebben de route op de bordjes van de Waddenzeeroute gereden. Het is heel erg oppassen omdat de route op meerdere manieren kan zijn aangegeven. Niet alleen rechts van de weg, ook links, niet alleen hoog, maar ook laag.
We hebben in totaal 25,3 uur op de fiets gezeten en hebben in die tijd 480 km afgelegd. Dat brengt ons gemiddelde op 18,9 km/u. Dat is ongeveer gelijk aan de trip van vorig jaar rond het IJsselmeer. We hadden twee mountainbikes en een bagagekar bij ons. Dat is goed bevallen. De kar die we deze keer bij ons hadden was een stuk beter dan de kar van vorig jaar. Deze kar houden we nog voor een volgende trip.
Wij hebben geen enkel probleem gehad met de fietsen of met de kar.
Het verblijf in de bed en breakfast is weer goed bevallen. Allemaal heel verschillende onderkomens en heel verschillende mensen, maar allemaal vriendelijk en gastvrij. En deze keer elke ochtend een vers gekookt eitje erbij!!
Alle foto's zijn gemaakt met een Nikon CoolPix 995 camera, met 3,34 Megapixels. Geen modern ding, maar voor dit doel goed genoeg.
Wie weet, maken we volgend jaar weer een meerdaagse tocht op de fiets.