Rondje Noord Nederland

 
 

Dag 2, zaterdag 2 juli 2011: Ter Apel - Den Andel 126,9 km

 
 

We staan om 07.00 uur op want we hebben een behoorlijke trip voor de boeg. Lekker douchen en dan het ontbijt. En dat mag er zijn. Er is ruim voldoende om ook nog een lunchpakket voor onderweg te maken, wat we dan ook doen.

Na het ontbijt stappen we weer op de fiets en vertrekken richting Den Andel op het Groninger Hoogeland, bezongen in de liedjes van de Groninger zanger Ede Staal. De route gaat via Sellingen, Vlagtwedde, Wedde, Vriescheloo, Bellingwolde en Oudeschans naar Nieuweschans. Het waait stevig. Onderweg natuurlijk weer enkele stops om wat te eten en te drinken.In Nieuweschans zien we ook voor de eerste keer het bordje van de Waddenzeeroute. Laat daar nu ook net een visboer staan. Het is inmiddels ook etenstijd. Tijd dus voor een stop om een lekkerbekje te eten. Na deze stop gaan we tussen akkers met koren en aardappelen door via plaatsjes als Termunten tegen de wind in richting Delfzijl.


Door de wind, de wegen en de toch wel een beetje monotone omgeving lijkt het wel of de kilometers hier twee keer zo lang zijn, maar we bereiken Delfzijl, waar Suzanne even steun zoekt bij de bootwaarker, een beeld van Albert Zweep uit 1995, dat bij de Waterpoort staat. Een echte Noordeling die bootwaarker, een man van weinig woorden. In Delfzijl drinken we warme chocolade.


Daarna stappen we weer op de fiets want we zijn er nog niet. Via de dijk naar Bierum en vandaar via Uithuizen, Usquart en Warffum naar Den Andel. Onderweg langs de dijk zien we ook nog enkele bunkers uit de tweede wereldoorlog staan. Ooit maakten deze bunkers deel uit van de Atlantic Wall, een verdedigingswerk, dat in de tweede wereldoorlog door de Duitsers werd aangelegd om een geallieerde invasie te voorkomen. De Atlantic Wall liep van Noorwegen tot de grens van Spanje.

In Den Andel gaat we op zoek naar ons overnachtingsadres. Bij het bespreken was gezegd tegenover de molen. Dat kan bijna niet missen. We bellen aan bij bed and breakfast Selhuizen en worden hartelijk welkom geheten. We worden wegwijs gemaakt en gaan daarna eerst douchen en even de benen strekken. In Den Andel is geen gelegenheid om wat te eten. Dus toch maar weer op de fiets naar het nabijgelegen Westernieland, waar we in d'Olde Smidse, een verbouwde smederij, hartelijk worden ontvangen. Lekker gegeten. Dat hebben we wel verdiend na zo'n dag met tegenwind op het Groninger platte land. Dan weer terug naar Den Andel, waar we weer op tijd naar bed gaan omdat we de volgende dag weer op tijd willen vertrekken naar Hollum. Hopelijk waait het dan wat minder.