Rondje Noord Nederland

 
 

Dag 1, vrijdag 1 juli 2011: Zwolle - Ter Apel 103 km

 
 

Na het rondje Zuiderzee in 2010 leek het ons leuk om nog eens zo'n meerdaagse fietstocht te maken. Wij kozen ervoor om een rondje langs de grenzen van Noord Nederland te maken waarbij we weer in een bed and breakfast wilden overnachten. Dat scheelt bagage en is comfortabeler. Eén van de waddeneilanden moest deze keer ook deel uitmaken van de route. We hebben nog even overwogen om meerdere eilanden in de route op de nemen, maar het eilandhoppen was te lastig in te plannen.
Met deze gegevens zijn we aan het plannen geslagen en kwamen we in grote lijnen tot de route die we wilden volgen. Zwolle - Ter Apel, dan naar het noorden naar Nieuweschans. Daar is de start van de LF10, de Waddenzeeroute. Tussendoor een oversteek naar Ameland en dan de route vervolgen naar de Afsluitdijk en daar overstappen op de Zuiderzeeroute. Dit klinkt eenvoudig en is het ook, maar het ging toch wat anders. De overnachtingen in Ter Apel, Den Andel en Hollum zijn al geboekt als we starten, de andere staan nog open. Hier volgt een verslag van onze belevenissen.

Op 1 juli om 08.30 uur vertrekken we uit Zwolle. Het is prachtig fietsweer. Van Zwolle fietsen we via Nieuwleusen, Balkbrug (de Ommerschans) naar Dedemsvaart, waar we onze eerste stop hebben. Eerst nemen we nog een kijkje bij de kalkovens en dan is het tijd voor een cappuccino met warme appeltaart.


Cappuccino met warme appeltaart
Na Dedemsvaart gaan we verder richting Slagharen en via De Krim naar Dalen, waar we op een bankje even pauzeren om een broodje te eten. We hebben even telefonisch contact met het thuisfront in Zwolle, waar het inmiddels noodweer is. Wij zitten lekker in de zon op een bankje. Via Coevorden naar fietsen we naar Emmen, waar we op een terras iets willen gaan drinken. Omdat dat moment gaat het regenen en gaan we toch maar naar binnen om daar wat te drinken en de bui af te wachten.

Als de bui over is fietsen we verder. In Emmen komen we nog wel even aan het zoeken, maar een bereidwillige fietser fietst een stukje met ons mee en wijst ons de weg en via Emmerschans en Emmer-Compascuum bereiken we Ter Apel. Hier gaan we op zoek naar ons overnachtingsadres, bed and breakfast 't Ossenschot. Een vriendelijke brugwachter wijst ons de weg en geeft ons tevens nog wat onderhoudstips voor de fiets. 't Ossenschot is prachtig gelegen in de bossen aan de rand van het dorp Ter Apel.


Na een welverdiende douche gaan we Ter Apel in om wat te eten. We komen terecht bij Egyptisch restaurant de Pyramide, waar we lekker eten. Alleen de capuccino is ...... niet helemaal onze smaak. Terug naar de B&B en op tijd naar bed omdat we de volgende dag weer op tijd willen vertrekken.
Wie hier niet kan slapen...